Terug naar overzicht
29.05.2024
#Zaken doen in België

Aansluiting Sociaal Verzekeringsfonds in België: ook verplicht voor buitenlandse ondernemingen?

Wanneer u als buitenlandse ondernemer diensten verricht in België, is het goed mogelijk dat u een brief ontving van de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers (RSVZ) in verband met de aansluiting bij een Sociaal Verzekeringsfonds en het betalen van vennootschapsbijdragen. Mogelijk zelfs met een terugwerking tot 2021.  

Moeten buitenlandse ondernemingen ook aansluiten? Wij geven graag meer uitleg. 

Een Sociaal Verzekeringsfonds (SVF) in België is een instelling die de sociale zekerheid voor zelfstandigen en werknemers beheert. Deze fondsen zorgen voor de uitbetaling van uitkeringen bij verschillende situaties zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen. 

Wanneer een buitenlandse onderneming activiteiten in België uitvoert, is deze in bepaalde gevallen ook verplicht om aan te sluiten bij dit fonds. Dit is altijd in het geval wanneer er een zgn. vaste inrichting ontstaat in België, maar ook wanneer de buitenlandse onderneming onderworpen is aan de Belgische vennootschapsbelasting (ook ingeval van niet-belastbare activiteiten). 

De (buitenlandse) onderneming kan kiezen bij welk Belgische Sociaal Verzekeringsfonds zij zich aansluit. Indien de aansluiting niet tijdig volgt, wordt de onderneming automatisch aangesloten bij de Nationale Hulpkas (Sociaal Verzekeringsfonds van de RSVZ). 

Zodra de aansluiting in orde is, dient de onderneming jaarlijks een vennootschapsbijdrage te betalen aan het Fonds. Dit is enkel van toepassing voor de jaren waarin activiteiten hebben plaatsgevonden. 

Heb je vragen over een ontvangen brief van de RSVZ, de verplichting tot aansluiting of mogelijke vrijstelling van bijdrageplicht? Contacteer ons gerust! Onze experten staan u hierin graag bij.

© Van Havermaet International 2024