Terug naar overzicht
03.07.2024
#Zaken doen in België

Nieuwsflash: Controleer de sociale schulden van buitenlandse onderaannemers!

Belgische ondernemingen kunnen fiscale én sociale schulden controleren via www.checkinhoudingsplicht.be. U kan zo nagaan of u een inhouding moet doen op de factuur van een onderneming die voor u werken in onroerende staat uitvoert. 

Sinds vrijdag 28 juni is het ook mogelijk om de PDOK-schulden van buitenlandse onderaannemers via dezelfde website te controleren. U doet dit eenvoudig aan de hand van het buitenlandse btw-nummer van uw onderaannemer of, indien beschikbaar, van het Belgische KBO-nummer of BE-btw-nummer. 

Inhoudingsplicht sociale schulden 

Wanneer een buitenlandse werkgever schulden heeft bij de PDOK of geen A1-document kan voorleggen dat aantoont dat de werknemer in een andere lidstaat sociaal verzekerd is, dan wordt dit aangemerkt als een sociale schuld waarvoor een inhoudingsplicht geldt. Alvorens hun factuur te betalen, moet u voortaan deze databank raadplegen om de PDOK-schulden te controleren. (Naast deze controle blijft het uiteraard cruciaal om geldige A1-documenten op te vragen.) 

Als de betrokken onderaannemer sociale schulden heeft, moet u 35% van het factuurbedrag inhouden en doorstorten aan de RSZ. 

Wat is PDOK? 

Buitenlandse ondernemingen die werknemers naar België detacheren, moeten de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden respecteren, waaronder ook de uitbetaling van de eindejaarspremie. De PDOK (Patronale Dienst voor Organisatie en Kontrole van de Bestaanszekerheid) betaalt de eindejaarspremie (“getrouwheidspremie”) aan bouwarbeiders.  

Buitenlandse werkgevers die arbeiders naar België detacheren en onder de toepassing van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf (PC 124) vallen, worden automatisch via de Limosa-melding bij de PDOK aangesloten. Deze werkgevers zijn verplicht om na afloop van ieder kwartaal een aangifte te doen bij de PDOK van de lonen voor de arbeidsprestaties in België en hierop de verschuldigde bijdrage van 9,12% te betalen. Zij kunnen vrijgesteld worden van deze betaling als zij al een vergelijkbaar voordeel toekennen aan hun arbeiders, zoals een dertiende maand of eindejaarspremie. Bij niet-naleving van deze verplichtingen ontstaan er sociale schulden in België in hoofde van de buitenlandse aannemer, wat de opdrachtgever of hoofdaannemer hoofdelijk aansprakelijk maakt en de inhoudingsplicht activeert. 

Wat met fiscale schulden? 

Wanneer een buitenlandse onderneming een Belgisch btw-nummer heeft, wordt de controle op fiscale schulden uitgevoerd via de website www.checkinhoudingsplicht.be. Voor bedrijven zonder een Belgisch btw-nummer is het noodzakelijk om rechtstreeks een attest aan te vragen bij de Belgische belastingdienst. Deze controle vindt dan plaats op basis van het Belgische ondernemingsnummer (KBO-nummer) en/of het buitenlandse btw-nummer. 

Risico’s bij nalatigheid  

De verplichting om de sociale en fiscale schulden te controleren bestaat al langer. Indien u als opdrachtgever of hoofdaannemer de inhoudingsplicht niet toepast, riskeert u een administratieve geldboete en kunt u hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van de fiscale en sociale schulden.  

Expertise en ondersteuning

Van Havermaet International staat klaar om u te ondersteunen bij het naleven van de benodigde zorgvuldigheidseisen. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van buitenlandse bedrijven die tijdelijk in België opereren, evenals hun Belgische opdrachtgevers, om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de relevante wetgeving en efficiënte interne procedures implementeren. Als marktleider in deze niche hebben we een sterke reputatie opgebouwd bij zowel bedrijven als toezichthoudende instanties. Wij bieden een full-service oplossing voor veel buitenlandse bedrijven, wat ook hun Belgische klanten ten goede komt. Onze diensten omvatten onder andere: 

  • Advies, administratie en vertegenwoordiging van onze buitenlandse cliënten bij sociale en fiscale inspecties; 
  • Optreden als sociale lasthebber en btw-vertegenwoordiger; 
  • Beheer van transfer pricing en internationale belastingverplichtingen; 
  • Kostenbeheersing van loon door gebruik te maken van vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing. 

 

Met onze diepgaande kennis en ervaring helpen wij u graag om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen en uw bedrijf soepel te laten opereren in België. Interesse? U leest inonze brochurewelke diensten wij aanbieden aan buitenlandse (onder)aannemers. Contacteer ons voor een afspraak! 

© Van Havermaet International 2024